9 avantaje majore care diferentiaza omologarea EURO 5 de categoria T3b (tractor)

comunicat atvrom

Unul dintre factorii de care trebuie sa tii cont la achizitionarea unui ATV, pe langa tipul acestuia, capacitatea motorului si dotari din fabrica, buget etc., este omologarea.

In acest sens, poti alege intre EURO 5 si T3b (tractor), prima varianta fiind pe departe cea mai avantajoasa. In continuare, iti prezentam cele 9 deosebiri atunci cand vine vorba de ATV Euro 5 vs Tractor.

DIFERENTIAL BLOCABIL

In primul rand, modelele de ATV-uri care beneficiaza de omologare EURO 5 sunt echipate cu diferential blocabil-deblocabil la buton, facand posibila deplasarea in siguranta pe orice tip de drum. Rolul diferentialului este de a permite rotilor sa se invarta cu viteze diferite oferind, astfel, un plus de siguranta la viraje si la rularea cu viteze mari. In plus, pe asfalt si teren dur anvelopele se vor uza mai greu.

In schimb, ATV-urile din categoria Tractor nu sunt dotate cu acest tip de diferential, fapt ce poate constitui un pericol la viteze inalte si in curbe, deoarece rotile se invart cu aceeasi viteza, indiferent se situatie, ceea ce poate crea probleme unui rider mai putin experimentat. Datorita lipsei diferentialului blocabil-deblocabil la buton, vehiculul poate derapa sau glisa necontrolat.

LIMITA DE VITEZA

ATV-urile EURO 5 nu au limita de viteza pentru ca dispun din start de toate sistemele de siguranta necesare pentru deplasarea pe drumurile publice.

Vezi si:  Tu de unde iti cumperi piesele auto?

La polul opus, modelele T3b sunt limitate la 60 km/ora intrucat nu beneficiaza de toate sistemele de siguranta necesare pentru a depasi aceasta viteza fara a pune in pericol conducatorii si participantii la trafic. De asemenea, delimitarea acestui tip de vehicule 4×4 de teren reprezinta infractiune si va atrage un dosar penal pe numele conducatorului.

CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE

Un al treilea beneficiu al omologarii EURO 5 se refera la posibilitatea de a circula fara restrictii pe drumurile publice, exceptand autostrazile si drumurile expres.

In cazul ATV-urilor de tip Tractor, se recomanda circulatia pe drumuri forestiere, comunale si judetene pentru a evita orice sanctiune, deoarece in unele localitati (mai ales municipii) si pe anumite sectoare de drum pot fi in vigoare restrictii pentru categoria T3b.

FRANARE

ATV-urile cu omologare EURO 5 detin in general sisteme de franare mai eficiente pe toate rotile.
Nu este si cazul unelor modele Tractor, acestea putand veni cu sisteme de franare doar pe o singura roata de pe puntea spate sau numai pe cardan. Este lesne de inteles ca acesta nu reprezinta un sistem de franare la fel de eficient, ci mai degraba unul care ingreuneaza circulatia pe drumurile publice.

SISTEM DE SUSPENSIE AVANSAT 

Un alt avantaj de care se bucura modelele EURO 5 consta in echiparea cu un sistem de suspensie reglabila, aducand eficienta sporita si un plus de siguranta. Unele ATV-uri T3b vin cu suspensie fara butelii de gaz, un sistem mai putin eficient.

Vezi si:  Motorina vegetala va salva motorul cu combustie?

DOTARI STANDARD

In general, ATV-urile EURO 5 includ in pachetul standard dotari suplimentare precum aparatori de maini si portbagaj de plastic. Acestea nu este o regula, dar de obicei, producatorii aleg sa doteze mai bine modelele EURO 5 decat variantele T3b.

Modelele Tractor sunt, in general, mai slab echipate si este posibil sa necesite achizitia separata a anumitor accesorii.

LUMINI

La ATV-urile EURO 5, luminile se aprind automat si functioneaza cat timp motorul este pornit.
In cazul ATV-urilor T3b, este posibil ca aprinderea si stingerea luminilor sa se faca manual de la buton de fiecare data cand iesi pe drumurile publice.

„NUMERE NEGRE” vs. „NUMERE GALBENE”

Nu in ultimul rand, ATV-urile EURO 5 se inmatriculeaza la politie si primesc „numere negre” precum orice autovehicul.

Modelele din categoria Tractor, in schimb, se inmatriculeaza la primarie si primesc „numere galbene”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.