ASF propune masuri concrete pentru protejarea asiguratilor RCA

In contextul discutiilor purtate de conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) cu reprezentantii transportatorilor si cu cei ai companiilor de asigurari, solutiile identificate pentru protejarea asiguratilor RCA incep sa se concretizeze.

Potrivit unui comunicat ASF, noua formula de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguratilor cu risc ridicat, persoane fizice si juridice, care detin autovehicule de transport cu o masa maxima autorizata mai mare de 16 tone, este operationala, fiind deja emise de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) mai multe oferte in acest sens.

“Posibilitatea suspendarii efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate si monitorizarea electronica prin reteaua de camere de supraveghere in trafic a valabilitatii RCA sunt masuri cuprinse in Proiectul de lege care asigura transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja inregistrat la Senatul Romaniei si urmeaza sa parcurga etapele necesare in cadrul procesului legislativ” – a explicat ASF.

De asemenea, efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuarii valorii primei prin introducerea fransizei platibila doar in caz de dauna si alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potentialilor asigurati urmeaza sa fie introduse ca amendamente in cadrul proiectului legislativ mentionat anterior.  ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificarilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE.  Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozitiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.

Vezi si:  Germania, indecisă în privința combustibilului sintetic

ASF va continua sa identifice si sa implementeze masuri, pe termen mediu si lung, necesare stabilizarii pietei RCA si protejarii drepturilor si intereselor consumatorilor (persoane fizice si persoane juridice).

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.