Camionagii polonezi blocheaza granita cu Ucraina

Dupa cereale, acum transportul rutier tensioneaza relatiile dintre Polonia si Ucraina. De aproape o saptamana, transportatorii rutieri polonezi sunt in greva, blocand unele dintre punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Ei protesteaza fata de concurenta neloiala a transportatorilor ucraineni.

Sunt circa 20.000 de vehicule poloneze (in total, 20 de mari firme de transport) care blocheaza frontiera.  Transportatorii polonezi cer reintroducerea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni. Acestea au fost eliminate odata cu facilitatile economice acordate Ucrainei de catre Uniunea Europeana, ca sprijin in contextul razboiului din Ucraina, la fel cum a fost cu eliminarea restrictiilor la importul de cereale si alte marfuri.  Camionagii polonezi se plang ca li s-au diminuat drastic veniturile si chiar ar putea intra in faliment, daca guvernul nu pune stavila concurentei straine.

Permisele fusesera acordate pentru transporturile ce necesitau intrarea in Polonia sau tranzitul, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi in interiorul tarii, insa dupa ce au fost eliminate, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operaţiuni pe teritoriul polonez, si prin urmare afecteaza firmele locale de transport.

Nu pot trece frontiera decat autocarele si autoturismele. Masinile de transport marfa sunt blocate, iar cozile se intind pe zeci de kilometri.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.