Care sunt avantajele unui motor electric?

De mai bine de zece ani, masinile echipate cu motor electric au devenit din ce in ce mai cunoscute si apreciate. Desi in Romania inca nu putem vedea foarte des asemenea exemplare pe strazi, in alte locuri au acaparat o mai mare parte din piata.

Cu toate ca in momentul achizitiei pretul care trebuie platit pentru o masina cu motor electric este mare, exista deja suficient de multe persoane care au facut aceasta alegere, din considerente de ecologie in cele mai multe cazuri, deoarece nu putem vorbi inca de economie reala in conditiile in care un asemenea model are adesea un pret de pornire de peste 30.000 de euro.

Totusi, chiar si in aceste conditii, un motor electric ofera niste avantaje specifice, dintre care cele mai interesante sunt legate de cuplul motor si durabilitatea crescuta.

In ceea ce priveste cuplul, in timp ce un motor cu combustie interna dispune de tot cuplul la o anumita turatie sau pe o anumita plaja de turatii (ex. 180 Nm la 3500 rpm sau 360 Nm intre 1750 si 2800 rpm), un motor electric are cuplu tot timpul, acest lucru ajutand masina sa aiba parte de tractiune continua si uniforma. Mai mult, avand cuplu din primul moment, un motor electric este foarte folositor si pentru masinile sportive, chiar si pentru supercar-uri sau masinile de competitie.

Vezi si:  Tempestini si Pulpea au terminat recunoasterile pentru Raliul Monte Carlo

Legat de durabilitate, aceasta este mai mare decat in cazul unui motor clasic, deoarece un motor electric are mult mai putine piese in miscare, ceea ce face ca uzura sa fie mult mai mica. Acest lucru inseamna ca si intretinerea in timp este mai putin costisitoare, desi in prezent, aceasta bataie de cap de care scapi va fi inlocuita cu problema legata de acumulatori si rezistenta lor limitata in timp, alaturi de costul ridicat pentru inlocuire.

Totusi, in timp vor evolua lucrurile si in ceea ce priveste costul si autonomia oferita de acumulatori, iar atunci automobilele echipate cu motoar exclusiv electric vor avea o cota de piata mai mare. Si acest lucru nu este valabil doar pentru automobile, deoarece eficienta motoarelor electrice a fost dovedita si pe masini de alt tip, ca cele industriale, de mari dimensiuni.

Daca va intereseaza mai multe detalii despre diverse tipuri de motoare electrice, puteti intra pe www.bracoindustrial.ro. Compania BRACO Industrial activeaza pe piata din Romania de peste 20 de ani, deci aveti si o garantie a seriozitatii si calitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.