Ce probleme ale masinii este recomandat sa le rezolvi doar la service?

 

Cu siguranta te-ai gandit de multe ori ca poti sa faci anumite reparatii la masina singur, fie ca e vorba de schimbatul uleiului, de un bec ars, de o bujie uzata sau poate de schimbarea placutelor de frana ori a unui filtru uzat. Sunt doar cateva exemple de lucrari pe care este posibil sa te descurci sa le realizezi fara ajutorul unui mecanic auto.

Totusi, daca nu esti sigur ca te descurci, iti recomandam sa mergi la un service auto, chiar si pentru aceste probleme minore. Pentru probleme mai importante, cum ar fi cele care afecteaza motorul sau cele care tin de siguranta masinii, trebuie in mod obligatoriu sa lasi masina pe mana profesionistilor.

Astazi iti vom arata care sunt acele reparatii pe care trebuie sa le rezolvi la un service auto specializat.

  1. Diagnosticarea masinii

In ziua de azi, oricine isi poate cumpara o interfata cu care se poate conecta la calculatorul masinii si o aplicatie care citeste erorile care apar in bord, insa daca nu ai anumite cunostinte pentru a intelege de ce au aparut si mai ales ce e de facut, nu incerca sa remediezi singur problema. Poti face chiar mai mult rau.

De multe ori codurile de eroare sunt neclare si necesita echipamente suplimentare, dar mai ales multa experienta in domeniu. Un service auto dispune de echipamentele si metodele de testare cele mai bune pentru a stabili cu exactitate ce probleme are masina.

  1. Reparatii la motor
Vezi si:  Skoda a anunțat creșterea profitului operațional

Orice reparatie la motor trebuie sa fie facuta strict de mecanici care se pricep foarte bine la asta. Chiar daca stii cum functioneaza motoarele si te gandesti ca ai putea sa schimbi anumite elemente care par relativ usor de inlocuit, nu iti recomandam sa te atingi de motor.

Motoarele au tolerante reduse, care necesita un cuplu exact de fixare, contin foarte piese, iar daca e prima data cand desfaci un motor, sansele sa il montezi la loc asa cum este corect sunt aproape nule. De altfel si piesele care nu sunt montate intr-un service autorizat isi pierd garantia oferita de producator, de aceea este mai bine sa nu risti nimic si sa lasi totul pe mana profesionistilor.

  1. Schimbatul anvelopelor

Poate parea o operatiune usoara, insa schimbarea anvelopelor nu poate fi facuta fara scule pentru vulcanizare. Nu ne referim aici la schimbarea rotilor, ci la inlocuirea anvelopelor, care implica si o reechilibrare si o verificare a uzurii.

Aceste operatiuni trebuie facute neaparat intr-o vulcanizare, pentru ca e nevoie de un echipament specific pentru dejantat, echilibrat, dar si de alte scule si cricuri necesare la inlocuirea rotilor. De asemenea, prezoanele au anumit cuplu recomandat de strangere, cuplu care trebuie respectat pentru a evita uzura prematura a filetului si pentru a nu forta jantele.

  1. Incarcarea cu freon
Vezi si:  Salonul Auto Moto la feminin

Instalatia de aer conditionat a masinii poate fi incarcata doar cu ajutorul unei statii de incarcare dedicata. Daca iti imaginezi ca o sa gasesti un kit de incarcare la un magazin de piese auto, trebuie sa stii ca aerul conditionat din masina ta face parte dintr-un sistem inchis etans, reincarcarea putand fi realizata numai cu echipamente speciale, care verifica inclusiv aceasta etanseitate.

Sistemele de climatizare pierd anual 10-15% din cantitatea de freon, iar o statie de reincarcare a freonului poate detecta orice problema a instalatiei de climatizare.

  1. Reparatia la suspensie sau directie

Directia si suspensia sunt doua mecanisme esentiale pentru masina ta. Acestea fac legatura dintre roti, caroserie si motorul masinii si reprezinta o parte extrem de importanta din intregul sistem de mobilitate si siguranta.

Daca incerci sa schimbi anumite elemente fara sa ai priceperea necesara, poti strica specificatiile de aliniere sau, mai rau, daca piesele noi nu sunt prinse corespunzator, se poate ajunge la probleme mult mai grave in timpul mersului. Recomandarea este, evident, sa te prezinti la un service auto pentru orice problema la directie sau la suspensia masinii.

4 thoughts on “Ce probleme ale masinii este recomandat sa le rezolvi doar la service?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.