Condus sigur și cu încredere: scurt ghid pentru alegerea anvelopelor și a bateriei auto

baterie auto varta

Bunele obiceiuri adoptate pe termen lung îți pot salva viața la volan și îi pot proteja pe ceilalți participanți la trafic. Atunci când ești șofer, ești responsabil de propria mașină și trebuie să te asiguri că aceasta este în stare bună de funcționare. Anvelopele și bateria auto sunt două elemente ale mașinii de care depinde bunăstarea ta ca șofer. Descoperă mai jos un scurt ghid pentru alegerea anvelopelor și bateriei auto.

Cum alegi anvelopele pentru mașina ta

Alegerea anvelopelor pentru autoturisme nu este un lucru ușor, mai ales că oferta de pe piață este una destul de bogată. Există însă câteva criterii de care să ții cont pentru a face alegerea corectă.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să definești tipul de vehicul pe care urmează să le montezi. Deși pare un lucru evident, anvelopele sunt clasificate în funcție de modelul de mașină pe care îl conduci, respectiv pentru transportul de persoane (automobile clasice, tip sedan, break ori coupe), SUV și 4×4, utilitare etc.

Următorul aspect de care trebuie să ții cont sunt dimensiunile anvelopelor, pe care le găsești, de altfel, pe laterala vechilor cauciucuri, având o formulă care indică lățimea, înălțimea, diametrul, indicele de sarcină și cel de viteză. Aceste indicații sunt esențiale, pentru că, din gama variata de anvelope de vara care există, trebuie să le alegi exact pe cele care se potrivesc automobilului pe care îl conduci.

Vezi si:  Petrece-ti Craciunul alaturi de noul SEAT Ibiza!

De asemenea, ia în considerare nevoile tale de transport. Conduci mai liniștit sau sportiv, faci frecvent drumuri lungi sau circuli des în zone cu teren accidentat. În general, șoferii din orașe nu au nevoie, de exemplu, de anvelope all-terrain sau mud-terrain.

Pe de altă parte, și anotimpul în care îți folosești mașina este important. În condiții climatice dificile, precum zăpada, înghețul, grindina, când drumurile sunt alunecoase și potențial periculoase, trebuie să fie folosite anvelope de iarnă, dacă temperaturile scad sub 7°C. Dar, dacă circuli rar pe drumuri dificile sau locuiești într-o regiune cu climă temperată, poți folosi anvelope all-season. Specialiștii recomandă însă folosirea a două seturi de anvelope, unul pentru vară și unul pentru iarnă, pentru a crește performanța lor, dar și pentru a reduce consumul de combustibil. Anvelopele all-season sunt un compromis bun între cele de vară și cele de iarnă, însă nu au calități excelente pentru un sezon sau altul.

Etichetarea europeană a anvelopelor include trei  criterii esențiale ale acestora, respectiv rezistența la rulare, aderența pe teren umed și zgomotul produs. Pentru primele două criterii, scorurile variază de la A la F (A fiind cel mai bun punctaj), în timp ce zgomotul este măsurat în decibeli. Astfel, o anvelopă cu rating E sau F pentru rezistența la rulare va consuma mai mult combustibil decât un model cu rating A.

Vezi si:  Care sunt avantajele unui motor electric?

Ultimul, dar nu cel din urmă aspect este legat de prețul anvelopelor, care pot fi de trei tipuri, premium, quality și budget. Prețurile pot varia în funcție de vechimea anvelopei, marcă, tipul de cauciuc, de sezon, de etichetarea europeană, de producător, de distribuitor etc. Înainte de a achiziționa anvelopele potrivite, alocă-ți timp pentru a studia platformele comparatoare de prețuri, pentru a face cea mai bună alegere.

Cum alegi cea mai bună baterie auto

Bateria este piesa fără de care este imposibilă pornirea motorului și funcționarea corectă a opțiunilor vehiculului. Ca și în cazul anvelopelor, alegerea celei mai bune baterii auto trebuie să țină cont de câteva criterii esențiale.

Dimensiunea potrivită a bateriei auto este reprezentată de două cifre urmate uneori de o literă. Valorile oferă indicații privind măsurătorile cutiei bateriei, precum și orientarea bornelor. Pentru a alege din gama de baterii Varta una nouă pentru mașina ta, este suficient să verifici eticheta celei vechi, care poate fi pe partea de sus sau pe laterala carcasei. Pe de altă parte, și manualul de utilizare al mașinii oferă informații despre caracteristicile tehnice ale bateriei. Nu în ultimul rând, există platforme online pe care poți determina tipul de baterie potrivit pentru mașina ta, în funcție de anul de fabricație, marcă și model.

Bateria auto trebuie să aibă și o capacitate minimă potrivită. Dacă bateria nu are amperaj suficient la temperaturi scăzute, atunci nu poate porni. Amperajul este indicat pe eticheta bateriei vechi, în partea de sus sau laterală, de un număr urmat de literele “Ah” (amperi ore). De exemplu, o baterie de 80 Ah poate furniza 8 amperi de curent timp de 10 ore. Informațiile despre bateria potrivită pentru mașina ta se găsesc și în manualul de utilizare al vehiculului.

Vezi si:  Cand nu ai timp sa umbli prin magazine si vrei preturi corecte, comanzi piesele auto online

Următorul aspect de care trebuie să ții cont este tipul de acumulatori, bateriile convenționale fiind plumb acid. Acestea sunt fiabile și considerate cele mai economice. Bateriile umede perfecționate (EFB) sunt mai puternice, iar durabilitatea lor ciclică este dublată. Sunt mai scumpe decât cele convenționale, dar au o durată de viață mai mare. Cele mai scumpe baterii auto sunt AGM. Acestea sunt capabile să furnizeze o cantitate mare de curent electric componentelor vehiculului și se pot recupera de la cele mai severe descărcări. În general, sunt folosite pe vehicule premium, de lux etc.

Ca și în cazul anvelopelor, prețul este un criteriu de luat în considerare atunci când alegi o baterie nouă. Dacă vrei una care să țină mai mult, poți opta pentru o baterie mai scumpă.

Perioada de garanție pentru anvelope și baterii poate varia, chiar și în cazul aceluiași producător. Este recomandat să alegi garanția cu cea mai lungă perioadă posibilă de înlocuire completă. Și, nu în ultimul rând, pentru a fi sigur că faci alegerile potrivite, poți apela la un specialist, pentru mai multe sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.