Cand vine vorba despre Leon, pot sa spun ca deja sunt un oarecare cunoscator, deoarece am condus de-a lungul vremii de foarte multe ori aceasta generatie, cu diverse motorizari sub capota. Doar ca, nu stiu cum, toate au fost pe aceeasi caroserie hatchback in cinci usi. Cand am auzit ca la Moldotrans Auto – dealer SEAT in Iasi exista pentru test un Leon ST, care pe deasupra mai e si FR, am zis ca trebuie sa ajunga neaparat si pe mana mea.
Si asa s-a si intamplat. Timp de o saptamana, am avut la dispozitie acest model, echipat cu unitatea 2.0 TDI in varianta de 150 de cai putere. L-am folosit atat in oras, cat si in afara lui, pe ploaie dar si pe soare, ajungand in final sa inteleg de ce aceasta varianta de caroserie este foarte utila pentru un familist. In plus, am realizat ca Leon ST FR este un altfel de break. Unul care atrage multe priviri pe strada si care este apreciat chiar si de catre acei oameni care nu inteleg acest tip de caroserie. Un fel de tata cool, pe care il apreciaza toti tinerii din jur.
Dar, sa lasam lucrurile generale pentru a descoperi, bucata cu bucata, probabil cea mai faina masina de familie din clasa compacta.
IN MEDIUL URBAN: SUFICIENT DE COMODA CA MASINA DE ZI CU ZI
Da, este o masina break compacta, nu o masina mica dedicata orasului. Totusi, viata in aglomeratie nu este atat de grea pe cat ar parea la prima vedere. Din contra, este chiar usoara daca accepti faptul ca din cand in cand vei rata cate un loc de parcare mai mic in care, spre exemplu, un hatchback ar fi incaput. Totusi, este un compromis mai mult decat acceptabil atunci cand te gandesti ca ai la dispozitie oricand un portbagaj de 587 de litri (1470 de litri dupa rabatarea banchetei). In plus, daca ai alege cum fac majoritatea romanilor, un sedan atunci cand au familie deci si nevoie de spatiu, ai face acelasi compromis, pe langa multe altele. In rest, sa te strecori prin trafic este o joaca, mai ales ca unitatea 2.0 TDI cu 150 de CP te ajuta, iar cand vine vorba despre parcari si intoarceri in spatii inguste, directia iti ofera toata comoditatea de care ai avea nevoie. Bineinteles, acest lucru este valabil daca folosesti modul „Eco” sau „Normal”, deoarece atunci cand alegi modul „Sport”, directia este potrivita mai degraba pentru viteze ridicate, asadar pentru drumuri in afara orasului.
In ceea ce priveste suspensia, aceasta nu este neaparat cea mai comoda din cate am vazut, mai ales ca si jantele standard pentru echiparea FR sunt pe 17 inchi, dar nici atat de ferma incat sa fie un chin. Absoarbe foarte bine socurile, iar liniile de tramvai, cu putina grija pot deveni insesizabile. Bineinteles, aici treaba este si destul de subiectiva, deoarece mie imi plac in general masinile cu o suspensie mai sportiva, deci limita mea de confort este mai sus decat a ta poate. Daca iti place mai degraba o suspensie comoda, iti recomand echiparea Style, care e putin mai cuminte.
La capitolul consum urban, dupa cum era de asteptat, lucrurile sunt foarte bune: 5.1 litri/100km in mod oficial si un minim de 5.8 litri/100km obtinut de mine, exclusiv in oras, conducand oarecum economic. La un mers normal, cu ceva plecari in forta si reprize mai sportive, am obtinut un consum de 6.5 litri/100km. Tot foarte bine, daca ma intrebi.
IN MEDIUL EXTRAURBAN: CA O LOCOMOTIVA
Cand iesi din oras, lucrurile stau cu totul altfel. Masina este mult mai in mediul sau, motorul de 2.0 litri TDI simtindu-se exact ca acasa. Si, ce imi place la aceasta unitate diesel in mod special este faptul ca oricat ai incarca masina, inca are rezerve de putere care sa-ti permita sa faci in continuare depasirile fara niciun efort. Cum spuneam, este ca o locomotiva: odata ce se intinde la drum, devine extrem de confortabil de condus. Bineinteles, atat timp cat asfaltul este macar decent.
Iar daca tot am ajuns la capitolul motorizare, trebuie sa va dau niste date tehnice, pentru a intelege care ii sunt atuurile: 150 de cai putere atinsi intre 3500 si 4000 rpm, un cuplu de 340Nm, disponibil pe o plaja cuprinsa intre 1750 si 3000 rpm si un timp necesar pentru a accelera de la 0 la 100 de km/h de doar 8.6 secunde. Destul de bine pentru un break menit sa care familia si multe bagaje pe drumuri frumoase din tara si nu numai, nu-i asa?
In plus, ce e fain e ca are un consum infim. Numai 3.7 litri/100km in mod oficial. In plimbarile mele am reusit sa obtin 3.9 litri/100km conducand cu adevarat economic, iar atunci cand am mers numai sportiv, m-am invartit in jurul unui consum de 6.0 litri/100km. Indraznesc sa spun ca este excelent acest consum, in conditiile in care ai putere la dispozitie atunci cand iti doresti sau ai nevoie, dar te si poti distra la un moment dat fara nicio rezerva, daca drumul si traficul iti permit.
Cutia de viteze este aceeasi pe care o stim de mult timp, manuala cu sase rapoarte. Functioneaza, ca de obicei, absolut perfect. In privinta tinutei de drum, desi vorbim despre o masina de familie, face fata cu brio unui stil de condus sportiv. Virajele sunt o placere, stabilitatea fiind excelenta, in timp ce directia este foarte precisa. Ruliul este aproape insesizabil. Mai pe scurt, comportamentul dinamic al variantei ST este aproape la fel cu cel al hatchback-ului in cinci portiere.
DESIGN: MAGNET PENTRU PRIVIRI
E ca barbatul ala cu verigheta, poate si putin carunt, care e admirat de toate femeile din restaurant. Pentru ca are stil, pentru ca se vede de la distanta ca stie ce vrea, pentru ca e cool fara sa se chinuie prea mult. Exact asa este si acest Leon ST FR. O masina de familie care, in aceasta echipare, aduce exact acele accente sportive care sa nu te lase sa devii plictisit. Atat la exterior, prin grila radiatorului, spoilerele fata-spate si jantele pe 17 inchi, cat si la interior, prin scaunele sport cu tapiterie partial din piele, volanul sport, tesit in partea jos, sau cusaturile rosii, care fac un contrast perfect cu restul habitaculului.
Si, daca tot am mentionat cate ceva despre interior, trebuie sa iti spun ca finisajele in noua gama de modele SEAT nu mai au nicio legatura cu acel plastic tare din trecut. In Leon gasim finisaje foarte bune aproape peste tot, materialul fiind placut la atingere. Singura zona in care s-a economisit putin si putem spune ca se simte este zona tunelului median, unde nu mai avem parte de acelasi material moale ca pe fetele portierelor sau mai ales ca in partea superioara a bordului. Dar chiar si asa, imbinarile dau impresia de rezistenta, asadar e doar o problema partiala. Ca punct slab la interior ar mai fi de mentionat capacul torpedoului, care nu pare foarte bine legat. E o problema generala in noile interioare SEAT si e pacat, deoarece e unul dintre foarte putinele puncte slabe.
Intorcandu-ne la exterior, ce nu trebuie sa uiti, daca tii la design, sunt farurile full-LED, care scot masina in evidenta in orice moment si care te si ajuta sa vezi cu muuult mai bine pe timp de noapte.
Si daca in partea din fata Leon ST FR nu este foarte diferit de varianta hatchback (aka. arata exact la fel de bine), spatele este cu totul altceva, desi pastreaza in mare parte nealterat design-ul stopurilor. Interesant este ca nu e diferit neaparat intr-un sens rau. Mai ales daca il comparam cu alte break-uri compacte din aceeasi categorie de pret, Leon ST poate lua locul I la concursul de frumusete. Si asta e un lucru foarte important, deoarece de foarte multe ori, cei care au nevoie de un break fug de el din cauza ca nu are forme apetisante sau elegante. Nu mai e cazul, va zic. Chiar si atunci cand privesti masina din lateral, poti observa instant ca partea din spate a fost desenata in asa fel incat sa para mai degraba un hibrid intre hatchback si break. Personal, daca as avea familie, as prefera oricand un Leon ST FR in locul unei Skoda Octavia hatchback (sau sedan, cum gresit o numesc majoritatea).
DOTARI: TOT CE-TI TREBUIE IN SEC. XXI
La capitolul dotari, este evident ca nu aveau cum sa lipseasca prea multe lucruri, din moment ce ultima generatie a modelului Leon este construita pe aceeasi platforma MQB de care beneficiaza Audi A3, Golf 7 si noua Octavia. In general, tehnologia este cam aceeasi pe toate modelele mentionate mai devreme, cu mici diferente aproape insesizabile.
Modelul de test a fost echipat cu o unitate media cu ecran touchscreen de 6.5″, care include si sistem de navigatie, faruri full LED, care merita fiecare cent, senzori de parcare spate, senzori de ploaie si lumini, sapte airbag-uri, cotiera fata-spate, Cruise Control, diferential electronic XDS, sistem de franare automata „Multi Collision Brake”, scaune sport si multe altele pe care le poti descoperi si pe site.
Asadar, cum ziceam, tot ce iti trebuie in secolul in care ne aflam. Daca ai lucruri in minte pe care nu le regasesti pe aceasa masina de test, nu inseamna ca nu exista. Consulta lista de optionale pentru a descoperi cat de multe tehnologii poate ingloba Leon, in orice varianta de caroserie.
O recomandare personala este ACC (Adaptive Cruise Control), sistem pe care am avut ocazia sa-l testez pe un alt SEAT, despre care va voi vorbi intr-un articol viitor. La ce se refera mai exact? ACC este pilotul automat adaptiv. Cu ajutorul unui radar pozitionat in grila radiatorului, masina franeaza si accelereaza in functie de masina din fata, astfel pastrand o distanta corespunzatoare tot timpul. Este extraordinar de comod cand ai de facut un drum lung, dar pana nu ai ocazia sa folosesti o masina echipata cu un asemenea pilot automat, probabil vei considera ca nu are sens sa platesti in plus. Dar daca ai incredere in ce-ti spun, o sa-mi multumesti mai tarziu!
PRET: MERITA BANII, IAR ASTA CONTEAZA CEL MAI MULT
Pretul de lista pentru un Leon ST FR exact ca cel pe care-l vedeti in imagini, echipat cu unitatea 2.0 TDI de 150 de CP, este de 24.399€ cu tot cu TVA. Totusi, aceasta masina, cu aproape 4000 de km la bord, s-a vandut pentru numai 18.990€ cu tot cu TVA. In acest moment, cu oferta speciala in vigoare, poti avea o masina asemanatoare, noua, cu zero kilometri, pentru aproximativ 21.000€ cu tot cu TVA. Sau, daca alegi in loc de 2.0 TDI unitatea 1.4 TSI cu 150 de CP, vei plati numai aproximativ 17.500€ cu tot cu TVA.
Pentru o asemenea masina, pretul este nu bun, ci foarte bun si sub ce ofera concurenta. Bineinteles, daca ne gandim la modele concurente comparabile ca motorizari, dotari, tehnologie si multe altele. Ca altfel, este posibil sa gasesti o varianta alternativa putin mai ieftina, dar e foarte posibil sa fie mai ieftina pentru ca e si mai slaba calitativ.
IN CONCLUZIE…
…daca maine cand m-as trezi as fi casatorit, as avea doi copii si ar trebui sa imi cumpar o masina noua, care sa fie potrivita pentru asemenea nevoi, aproape sigur as alege un Leon ST FR. Imi place foarte mult cum arata si cum se conduce. Imi place ca ai la dispozitie multa tehnologie si sisteme de siguranta de ultima ora. Imi place ca, desi ofera foarte mult spatiu interior, nu ai niciodata impresia ca esti intr-un break. Imi place ca, pentru un familist, este o masina completa, care ofera satisfactii din mai multe puncte de vedere. E fix pentru acei tati care nu-s plictisitori. Aia care stiu sa se bucure de viata in continuare, cu limitele de rigoare, bineinteles.
E frumos, e sportiv si e util!
Salutari. Ai tot respectul meu pentru munca depusa dar am o intrebare. Ce parere ai intre un Golf VII si un Seat ? Mereu m-am uitat si la consum. Indragesc Golf VII deoarece consuma modest.. cu toate acestea, ce masina mi-ai recomanda ? Atat cat consum cat si eleganta ?
P.s : care este diferenta dintre un Golf cu motor de 105 CP in comparatie cu unul de 140 ? Cel de 140 are consumul mult mai ridicat ?
Multumesc pentru aprecieri! Din punctul de vedere al consumului, Golf VII si SEAT Leon consuma cam la fel. Masinile sunt construite pe aceeasi platforma MQB iar motoarele sunt absolut identice. Asadar, aici nu castiga nimeni. Golf VII are un design mai retinut, dar beneficiaza de un interior mai bine lucrat, in timp ce Leon are un design excelent, mai sportiv, mai agresiv. Arata foarte bine si la interior, materialele sunt peste medie, dar in zonele mai ascunse se gasesc plastice putin mai tari.
Ca motorizare, nu stiu daca te referi la benzina sau la diesel, dar oricum ar fi, in ambele cazuri recomand varianta mai puternica, deoarece diferenta de consum nu se simte, in schimb diferenta de putere e vizibila. Per total, ca raport calitate-pret, ti-as recomanda un SEAT Leon, dar depinde si de gusturile tale in materie de design.
Un model de varf a celor de la SEAT. Incep baietii sa faca din nou lucruri faine!
As face un test drive cu acest model.
–––-
ADMIN EDIT: comentariile strict pentru SEO, mai ales cand numele de la un comentariu la altul difera, se aproba fara link.