POVESTIRI: Audi 50 – precursorul lui VW Polo, foarte putin cunoscut in Romania

Audi 50. Un model care s-a vandut destul de bine la vremea lui in statele din Europa de Vest, dar care in Romania nu prea a ajuns. Nici in anii 90, cand masinile germane fabricate in 70 si 80 reprezentau varful tehnologiei in comparatie cu o batrana Dacie, dar nici in ultimii ani, odata cu extinderea pasiunii pentru old-timere in randurile romanilor.

De ce oare? Nu reusesc sa imi dau seama, mai ales ca de modele precum Polo Typ 86 sau Golf Typ 17 erau pline strazile la un moment dat. Un motiv ar putea fi cele (doar) doua portiere ale acestui model, dar nu este unul care sa lamureasca problema in totalitate, deoarece romanii, desi au preferat dintotdeauna sedanurile cu patru portiere, au cumparat intr-o mai mica masura si masini coupe totusi.

Lasand la o parte aceasta dilema, m-am gandit ca ar fi interesant sa prezint acest model, deoarece reprezinta un moment important nu doar in istoria Audi, ci si in istoria grupului Volkswagen.

Audi 50 reprezinta pentru Volkswagen primul model de clasa mini produs vreodata. Acest lucru se intampla la scurt timp dupa ce rivalii de la Renault si Fiat lansau modelele 5, respectiv 127. Premiera modelului a avut loc in Sardinia, in anul 1974, iar asamblarea modelului s-a desfasurat in fabrica Auto Union din Neckarsulm, dar si in imensul spatiu de productie din Wolfsburg, detinut de Volkswagen.

Vezi si:  Despre masini, de data aceasta personale

Totusi, lucrul interesant este ca Audi nu si-a pastrat exclusivitatea pentru acest model prea mult timp, deoarece la numai sase luni de la lansare, aceeasi masina a primit sigla VW si a intrat pe piata. Practic, acest Audi 50 avea sa fie asociat mai degraba cu prima generatie a modelului Polo, decat cu marca Audi. In conditiile in care orasele deveneau tot mai inghesuite, stim cu totii ce a insemnat VW Polo odata cu trecerea timpului: un succes absolut.

In ceea ce priveste motorizarile, gama era suficient de variata. Unitatea de baza avea 895 de cmc si 40 de cai putere, in timp ce versiunile superioare puteau fi echipate cu motorizari mai mari, de 1.1 litri cu 50 sau 60 de cai putere, respectiv 1.3 litri cu 60 de cai putere.

Audi 50 a fost vandut in acelasi timp cu VW Polo vreme de trei ani, moment in care productia acestuia a fost oprita, deoarece Polo era mai ieftin, deci se vindea mult mai bine. Cu toate acestea, in scurta sa existenta, din 1974 pana in 1978, modelul 50 de la Audi a fost comercializat intr-un numar semnificativ de 180.828 de unitati.

Legat de preturi, diferenta era semnificativa in comparatie cu Polo, in timp ce diferentele calitative erau aproape inexistente. Lista de preturi de mai jos ne face sa intelegem foarte bine de ce VW a renuntat la a mai vinde acest model sub sigla Audi:

Vezi si:  Performanta la scara redusa: Masinile cu radio-comanda

Olditax-Preise-Typ-86

Informatiile vremii spun ca modelul urma sa fie relansat, dupa aplicarea unui facelift care sa ii ofere acelasi linii prezente pe Audi 80 sau 100, dar oficialii marcii au renuntat in ultima clipa la plan, deoarece au decis ca marca din Inglostadt trebuie sa produca masini mai scumpe, din clase superioare.

Pana la lansarea lui A2, in 1999, nu a mai existat in gama celor de la Audi un model de clasa mini. Desi, daca vrem sa fim corecti, putem considera drept urmas al lui Audi 50 abia modelul A1, lansat in 2010, model pe care l-am si testat si mi-a placut foarte, foarte mult. In continuare va las fotografii de la vremea lansarii, inclusiv o brosura de prezentare a micului model.

Fotografii de la prezentarea oficiala, care a avut loc in Sardinia:

Fotografii de presa:

O brosura de prezentare:

Alte imagini color vechi:

Sursa: audi50ig.de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.