POVESTIRI: Piata auto in Romania interbelica

In ultimii ani, mai exact din 2008 incoace, s-a discutat mai mult ca niciodata despre piata auto din Romania, in sens negativ. Previziunile pentru perioada urmatoare nu arata bine, din pacate, dar acest lucru este valabil pentru intreaga Europa, nu numai pentru noi. Lasand totusi putin prezentul deoparte, ne intoarcem in perioada interbelica pentru a vedea cum arata piata auto din Romania la inceputurile ei.

Reclame Auto Interbelic Vechi

Sa vorbim despre o piata auto reala inainte de a lua sfarsit Primul Razboi Mondial este oarecum prematur. Pana la izbucnirea razboiului, in tara existau putin peste 1000 de automobile. Dupa ce razboiul a luat sfarsit, numarul acestora era chiar mai redus deoarece multe dintre acestea au fost distruse in timpul conflictelor. Un exemplu elocvent pentru a intelege care era marimea pietei auto in acea perioada antebelica, este inventarul de masini trimis de catre Prefectura judetului Romanati la Bucuresti. Acesta cuprindea un numar de patru masini la data de 12 ianuarie 1909. Totusi, daca tinem cont de faptul ca nu trecusera nici 30 de ani de cand Karl Benz inventase automobilul si ca Romania nu era cel mai mare si mai dezvoltat stat din Europa, nu putem spune ca cifra de 1000 de automobile este chiar mica.

Dar sa ne intoarcem la perioada interbelica. Datele statistice sunt disponibile abia din 1926, dar conform cartii Automobilul in Romania: Istorie si Tehnica scrisa de Chiriac Vasiliu, in perioada 1922-1926 importul de autoturisme a cunoscut o crestere puternica, cu o medie anuala de peste 2.000 de unitati, astfel ca numarul de automobile din Romania era in 1926 de 11.308. In urmatorii cinci ani, numarul de autoturisme aproape va ajunge la 26.000, cresterea fiind datorata implicarii mai mari pe piata a producatorilor straini cum ar fi Ford, Chevrolet, Renault, Fiat sau GM. Acestia au inceput sa ofere plata in rate si sa asigure asistenta rutiera si piese de schimb – lucruri care pana in 1926 reprezentau o problema din cauza careia piata nu putea sa creasca suficient.

Vezi si:  Stiti cum si cand a aparut tractiunea integrala quattro?

Parcul auto din Romania in perioada 1926-1939:

Parc Auto Interbelic Romania

Totusi, chiar daca in 1938 numarul de autoturisme din Romania era de aproape trei ori mai mare decat in 1926, in comparatie cu statele din occident situatia nu era deloc buna.

In tabelul de mai jos puteti observa unde se situa Romania in raport cu alte state europene, in functie de numarul de masini la mia de locuitori:

Masini Romania Interbelica

In ceea ce priveste repartitia autoturismelor pe provincii, in top trei intra Muntenia (fara Bucuresti) cu 4.125 automobile in 1938, Transilvania cu 3.631 si Moldova cu 1.992. Bucurestiul avea totusi cele mai multe automobile – 9.556 in 1938 si 10.664 in 1939, lucru care inseamna ca detinea 37.69%, respectiv 41.21% din piata auto.

Regiuni Automobile Vanzari

Daca ne referim la tarile din care aceste automobile proveneau, Statele Unite ale Americii conduc clasamentul , diferenta fata de urmatorul stat – Germania – fiind extrem de mare. Asadar, putem observa ca in urma cu aproximativ 80 de ani Romania avea o piata auto profund diferita fata de cea din prezent. De fapt, lumea in ansamblu era extrem de diferita, Europa desi era un producator important de automobile, inca se situa la o distanta foarte mare fata de SUA, stat care nu a fost afectat de Primul Razboi Mondial.

Vezi si:  Un model mai necunoscut: Renault Laguna 3 GT

SUA masini Europa

Astfel putem spune ca Romania nu era nici atunci, si nu este nici acum o piata foarte importanta pentru producatorii de autoturisme. Desi acum aproape 100 de ani lucrurile erau foarte diferite din multe puncte de vedere, in comparatie cu statele occidentale inca suntem foarte in urma. Atat ca vanzari cat si ca productie!

Informatii via Sfera Politicii

One thought on “POVESTIRI: Piata auto in Romania interbelica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.