Prima condamnare la nivel inalt in procesul Dieselgate

Fostul presedinte al constructorului auto AUDI, Rupert Stadler, a fost condamnat de un tribunal din Munchen la 21 de luni de inchisoare cu suspendare pentru frauda prin omisiune in scandalul Dieselgate.

Mai multi fabricanti auto de renume, intre care si Audi, au falsificat testele privind gradul de noxe poluante emise de masini. Stadler si-a recunoscut vina si, astfel, a scapat de executarea pedepsei. De asemenea, instanta il obliga la o amenda de 1,1 milioane euro. Stadler este primul personaj de rang inalt din industria auto condamnat in scandalul Dieselgate, izbucnit in 2015. Initial, el a negat ca ar avea vreo vina, insa dupa doi ani si jumatate de proces, a recunoscut. Publicul nu are incredere ca Stadler a fost sincer cand si-a recunoscut vina si multi spun ca facut-o doar ca sa scape de inchisoare.

Prin mijloace electronice, rezultatul masuratorilor nivelului emisiilor poluante era falsificat, iar masinile erau, conform rezultatelor falsificate, la standardele cerute de Uniunea Europeana. In realitate, emisiile erau si de 40 de ori mai mari decat norma acceptata.

Potrivit procuraturii, Stadler știa ca motoarele diesel erau manipulate si cu toate acestea sute de mii de masini au fost vandute cu software modificat.

In acelasi scandal e implicata si fosta conducere a Volkswagen. Procesele celor ce au condus companiile sunt separate de cele indreptate impotriva firmelor propriu-zise. Acestea au fost deja incheiate, in 2018, dupa ce Audi si Volkswagen au platit amenzi de 2 miliarde de euro. Gigantii auto au recunoscut, inca din 2015, ca au manipulat tehnologia de la bordul masinilor cu motorizare diesel pentru a trece de testele de mediu impuse de diverse guverne in vederea obtinerii licentelor de vanzare pe pietele respectivelor tari.

Vezi si:  Parada de sarbatorire a 125 de ani de la infiintarea Mercedes-Benz

AM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.