Principalele modificari aduse de noul Cod Rutier 2013

permis moped

De sambata, 19 ianuarie, noul Cod Rutier 2013 a intrat in vigoare. Acesta aduce mai multe modificari importante si absolut necesare. Care sunt acestea puteti citi in randurile de mai jos.

Noul Cod Rutier a inceput sa fie aplicat incepand cu data de 19 ianuarie 2013. Acesta aduce cateva modificari devenite necesare in urma evolutiei traficului din ultimii zece ani. Printre altele, noul Cod Rutier impune noul format de permis european, introduce permisul pentru conducerea mopedelor, stabileste amenzi mai mari si obliga posesorii de permis sa efectueze o vizita medicala completa atunci cand doresc sa isi reinnoiasca permisul, indiferent de categoria acestuia.

In ceea ce priveste formatul european, acesta este impus incepand cu sambata, 19 ianuarie, in fiecare stat membru. Rolul acestei schimbari este de a exista la nivelul UE un singur model de permis care sa poata fi recunoscut usor de politistii fiecarui stat. Mai mult decat atat, acest nou permis este mult mai greu de falsificat datorita folosirii mai multor elemente de siguranta. Permisele care inca sunt valabile nu sunt afectate de aceasta decizie, acestea urmand sa fie schimbate cu modelul nou atunci cand vor expira.

Noile permise vor fi valabile 10 ani, respectiv 5 ani, durata fiind stabilita de categorie. Astfel ca cei care detin categoriile AM, A1, A2, A, B, BI si BE isi vor reinnoi permisul o data la 10 ani, in timp ce detinatorii categoriilor C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv vor fi nevoiti sa o faca o data la 5 ani. Atentie, fiecare reinnoire a permisului de conducere implica si o vizita medicala completa!

Vezi si:  Prestige - prima serie limitata pentru Dacia Duster

O alta noutate adusa de noul Cod Rutier 2013 este permisul pentru mopede (categoria AM). De luna aceasta, pentru a putea conduce mopede pe drumurile publice din Romania, este necesar ca doritorul sa aiba minim 16 ani si sa sustina un examen teoretic, precum si o proba practica de indemanare.

Deoarece salariul minim pe economie urmeaza sa creasca, si punctul de amenda va fi mai ridicat de acum inainte. Cresterea va fi de aproximativ 15%, de la 70 de lei punctul de amenda, la 80 de lei. Pe langa toate aceste masuri, mai exista una foarte importanta: varsta minima pentru obtinerea categoriei A nu va mai fi ca pana acum, de 21 de ani, ci de 24 de ani. Aceasta masura a fost luata in urma numarului extrem de mare de accidente grave produse de tineri conducatori de motocicleta.

Cam acestea ar fi cele mai importante schimbari aduse de noul Cod Rutier 2013. Din punctul meu de vedere absolut toate modificarile aduse erau necesare si ma bucur foarte mult ca in sfarsit s-a intamplat. Cel putin in ceea ce priveste varsta de 24 de ani pentru a obtine categoria A si, mai ales necesitatea obtinerii unui permis pentru a putea conduce mopede, sunt in totalitate de acord.

Via – Automarket

Vezi si:  Problemele din Japonia afecteaza productia Dacia

3 thoughts on “Principalele modificari aduse de noul Cod Rutier 2013”

  1. bun! dar eu cred ca nu prin modificarea noului cod vor fi reduse accidentele! Alcoolul si consumul de stupefiante( mai nou) sunt principalele cauze! Si, reglementarea cu varsta 21 de anii, pentru categ. C, este o tampenie ca sa nu zic ca cineva a avut interesul sa falimenteze invatamantul de stat ( colegiile tehnice auto)
    PS. Eu am obtinut permisul, dupa un astfel de liceu la varsta de 18 ani …si toata generatia mea e ok!!!

    1. Imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic. Conform datelor oficiale de la Politia Rutiera, principala cauza a accidentelor grave este viteza neadaptata la conditiile de drum. Alcoolul este pe locul 8, iar condusul sub influenta drogurilor probabil ca e departe tare.

      Dar sa nu intelegi ca eu as considera ca sa conduci baut sau drogat este in regula. Din contra, este cea mai mare tampenie pe care o poti face si inseamna ca esti un inconstient care ar trebui sa ramana mult timp fara permis.

      In schimb, ma bucur de modificarile aduse, care cred eu ca vor avea un impact benefic. Daca este sa disecam, oricand poate fi facut un Cod Rutier mai bun, si mai bun, si tot asa la nesfarsit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.