Atestate CPI Marfa – ce trebuie să știe conducătorii auto

atestatecpimarfacoperta

O carieră în industria de transport înseamnă oportunități nenumărate și te poate ajuta să îți dezvolți mai multe aptitudini, contribuind la o misiune foarte importantă, aceea de a furniza produse oamenilor.

Pentru a dezvolta o astfel de carieră, soferii au nevoie de atestate CPI marfa (Calificare Profesională Inițială). Atestatele CPI pentru mărfuri sunt certificate sau documente eliberate persoanelor care au absolvit un curs sau un program de formare în domeniul încărcării și descărcării mărfurilor într-un mod sigur și eficient.

Aceste atestate CPI Marfa oferă garanția că persoana în cauză a dobândit competențele și cunoștințele necesare și poate să efectueze operațiuni în conformitate cu regulamentele și standardele de siguranță aplicabile.

Dacă ești unul dintre acei conducatori auto care are nevoie să obțină atestatul în perioada următoare, atunci urmărește acest articol redactat de Școala TEO și află tot ce trebuie să știi despre procesul de dobândire al certificatului marfa CPI.

Atestate CPI marfa vs Atestate CPC – care este diferența?

atestatecpimarfa1

Așa cum am menționat mai devreme, un atestat CPI se referă la un atestat auto transport pentru șoferii începători. Conducatorii auto care au permisul obținut recent trebuie să treacă prin anumite probe pentru a le fi verificate aptitudinile și pentru a obține certificatul de calificare de conducator auto profesionist.

Vezi si:  Mașinile second-hand, la modă în Rusia

Conducatorii auto care efectueaza transport și care au deja certificatul auto CPI marfa pot obține un atestat CPC (Certificatul de Calificare Profesionala Continuă). Acesta este un certificat eliberat de ARR pentru șoferii de transporturi rutiere sau de persoane, valabil pe o perioadă de 5 ani. Practic, aceste competențe se testează periodic, spre deosebire de competențele inițiale care se verifică o singură dată.

Persoanele care au permis de conducere obținut înainte de 2009 sunt scutiți de obtinerea atestatului CPI.

Procesul de obținere atestate CPI marfa

Conducatorilor auto le este impus să urmeze o pregatire teoretica pentru a obține o certificare initiala de către Autoritatea Rutieră Română. Toți șoferii care au obținut permisul de conducere din categoriile C, C1 sau C1E trebuie să susțină examinările teoretice și practice, în vederea acordării certificatului de calificare profesională inițială (CPI).

Există două tipuri de probe pentru a verifica pregatirea teoretică și cunostintele acumulate la cursuri:

  • examenul de atestat teoretic tip grilă – acest examen pentru care candidații au la dispoziție 2 ore este format din chestionare atestate a câte 100 de întrebări cu variante multiple de răspuns, iar pentru promovare candidatul trebuie să răspundă corect la cel putin 70 de întrebări;
  • rezolvarea a șase studii de caz cu 20 de subpuncte – pentru promovare, candidații trebuie să rezolve corect minim 14 subpuncte într-un timp de maxim două ore.
Vezi si:  Masina ta vrea sa afli de MHL-SHOP

Doar după ce promovează examenele teoretice, candidatul trebuie sa sustina probele practice:

  • examinarea practica de conducere – în cadrul acestei probe, șoferul care dorește să obțină un certificat CPI va conduce camionul de transport marfă în afara localității, timp de minim 60 de minute, iar dacă este declarat admis la acest examen, poate susține și a doua probă practică;
  • proba practica ce vizează aptitudinile șoferului de a se ocupa în mod corespunzător de un transport de marfă, în cadrul căreia va trebui să demonstreze capacitatea de a asigura încărcarea autovehiculului cu marfă, aptitudinile pe care le are în încărcarea mărfii cu respectarea regulilor de siguranță, felul în care poate gestiona situațiile de urgență sau capacitatea de a preveni traficul de imigranți.

Candidatul este considerat admis dacă a trecut atât proba pregatirii teoretice, cât și proba practică și poate obține atestarea transport marfa CPI. Spre deosebire de examenul pentru atestate marfa CPI, procesul de obținere al unui certificat de calificare continua este mai ușor și durează mai puțin.

Atestate CPI Marfa – de ce e bine să deții un astfel de atestat transport marfa

atestatecpimarfa2

Este foarte important să ai un atestat transport marfă CPI sau CPC deoarece fără un atsfel de certificat nu poți activa în domeniul transporturilor de mărfuri sau persoane. Soferii care sunt interesați de o carieră în industria transportului de marfuri generale, cei care efectueaza transport de persoane și chiar și persoanele care efectuează servicii de taxi trebuie să obțină atestarea profesională, altfel, sunt pasibili de amenzi sau chiar suspendarea permisului de conducere.

Vezi si:  Tesla a ieftinit, din nou, mașinile din SUA

Ce acte sunt necesare pentru a susține chestionarele de obținere a atestatului

Aceste atestate profesionale auto sunt destinate conducătorilor auto care detin un permis din categoria C, respectiv categoria D, deci este important să fi obținut deja unul din permisele menționate mai sus. Pentru înscriere este nevoie doar de copie după cartea de identitate și de o copie după permisul de conducere.

Există și o taxa pentru înscriere și pentru susținerea examenului in vederea eliberării certificatului CPI sau CPC, dar si o taxa de eliberare a atestatelor.

Scoala TEO te ajuta sa obtii atestate profesionale

Hai să obții un atestat marfuri CPI sau CPC alături de Școala Teo. Tariful de înscriere în cadrul Școlii TEO este accesibil și ai acces la cursuri care să te ajute să treci cu brio peste examenul de atestare CPI. Scoala TEO este una din cele mai apreciate școli auto din București și instruiește cursanți pentru toate categoriile de permis și atestate auto transport marfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.